9 vypečených chyb, kterých se nejčastěji dopouštíme při grilování masa a jiných pochoutek

19. června 2024 ∙ 5 min čtení

Grilovací sezóna je v plném proudu a není nic lepšího než si po dlouhém dni „hodit něco na gril“ a dopřát si skvělý steak, hamburger nebo třeba ugrilovanou zeleninu. Přestože většina lidí má ke grilování kladný vztah, stále se najdou ti, kteří mají určité obavy z toho, zda je tento způsob stravování zdravý. Pojďme se tomu podívat na zoubek a zjistit, kde je pravda.

1. Zdravé grilování přece neexistuje! 

Každého z nás možná tato myšlenka napadla: Je grilování skutečně zdravý způsob stravování, nebo tomu tak není? Toto tvrzení je trochu rozporuplné, protože záleží na tom, co grilujete a jak. Pokud upřednostníte libové maso naložené v olivovém oleji a dochucené bylinkami, ryby, zeleninu nebo méně tučné sýry, pak není třeba se obávat.

Při marinování šetřete solí, naopak nemusíte šetřit bylinkami, česnekem nebo chilli. Na přípravě marinády záleží víc, než si myslíte. Dejte do ní vše, co máte rádi. A je částečně hotovo!

Naložené maso nechte okapat nebo lehce otřete od marinády, grilujte a v závěru, chvíli před vyndáním z grilu, ještě lehce potřete marinádou. Díky tomu docílíte, že marináda nesteče a nebude se připalovat. 

2. Teplotu grilu není třeba hlídat

To je omyl. Abyste dosáhli nejlepší chuti i správné vnitřní teploty masa při grilování, je třeba hlídat si teplotu i samotného grilu. 

Rozlišujeme tyto 3 stupně: 

  • Nízká teplota je v rozmezí 130 °C až 180 °C. 
  • Střední teplotu se jedná mezi 180 °C a 230 °C. 
  • Vysoká teplota činí 230 °C a 300 °C. 

Například steak je potřeba grilovat na vysoké teplotě, zeleninu naopak na té nejnižší. Tohle nepodceňte, nechcete mít maso syrové a zeleninou spálenou, že?

Hlídat přesnou teplotu je snazší u plynových grilů, kde je možné regulovat hořáky či u elektrických grilů. U grilů na dřevěné uhlí je už třeba mít trochu cit a zkušenost.

3. Nejkvalitnější je naložené maso z obchodu

V obchodě nemáte přehled o čerstvosti ani přesném složení. Je to sice rychlejší, ale ve výsledku můžete být zklamaní. Pod silnou vrstvou marinády lze jen špatně odhadnout, zda je maso skutečně „v dobré kondici“. 

Proto je mnohem lepší koupit čerstvé maso nejlépe od řezníka a naložit si ho podle sebe. Je to sice o něco pracnější, ale v závěru si vy i vaši blízcí více pochutnáte. Pokud znáte dobrého řezníka, pak jste šťastlivci. 

TIP: Koukněte, jak grilovat panenku. Více inspirace najdete v tomto článku.

4. Maso nepotřebuje odpočinek

Možná si říkáte, že maso na grilování můžete použít hned po vyndání z lednice. Stačí jen hodit na gril a než napočítáte do tří, bude hotovo. Tak jednoduché to ale není. Hlavně je důležité si vše důkladně připravit. Rozpálit gril a maso vyndat z lednice alespoň hodinku předem. Pokud jej totiž položíte na rozpálený gril ještě studené z ledničky, dostane teplotní šok, stáhne se a bude tvrdé a suché. A to přece nechcete.

5. Steaky a klobásy musíte otáčet

Máte tendenci do masa neustále píchat vidličkou a klobásky stále otáčet, aby se opekly hezky ze všech stran? Pak vězte, že to není správně. Zejména u hovězího masa je velmi důležité jej otočit pouze jednou, aby se vytvořila chutná kůrka. Vhodný čas otáčení poznáte podle toho, když se na horní straně objeví šťáva. Jakmile se obě strany zprudka opečou, odložte maso na okraj grilu, aby mohlo dojít na nepřímém teple.

U párků a klobásek je potřeba postupovat podobně. Hlavně neotáčet každou minutu, jinak budou uvnitř syrové. 

6. Nejlepší je maso naklepat

Tak to rozhodně ne! Narušili byste tím svalová vlákna, ve kterých je šťáva. A suchý steak rozhodně není moc dobrý. Takže u grilování platí pravidlo neklepat, příliš nesolit a pozor i na pepř. Podařilo se? 

7. Na grilování se hodí nejlépe maso

Grilovat dnes můžete prakticky cokoliv. Pokud nepatříte mezi milovníky masa, pak vsaďte na zeleninu. Zde je možností opravdu mnoho – na gril se hodí cuketa, lilek, kukuřice, brambory a mnoho dalšího. Nelze opomenout oblíbené sýry, jako je hermelín nebo oštěpok. Velmi oblíbené jsou také špízy, ve kterých můžete maso nahradit tofu. A pokud chcete zkusit i něco sladkého, co třeba nějaké ovoce? Skvěle chutná například grilované jablko nebo hruška. Zkrátka, fantazii se meze nekladou. Takže na gril hoďte i další dobrůtky, úspěch bude zaručen!

8. Nejlepší je marináda z oleje

Přestože olejové marinády jsou poměrně časté, tak vězte, že mnohem lepší je vsadit na jogurt nebo smetanu. K tomu přidat čerstvé bylinky a máte zdravější „omáčku“ a dosáhnete tak i zajímavější chuti masa. Použít můžete také citronovou šťávu, díky které bude maso křehčí. Mňam!

9. Grilované maso se musí hned sníst

Podařilo se, maso je hotové a stačí jen dát na talíř a sníst. Ale pozor, dejte masu ještě chvilku čas, aby se šťávy hezky rozprostřely v mase. Stačí vydržet pár minut a chuť bude mnohem lepší. Navíc nikdo si přeci nechce spálit pusu, že? Zde platí rčení, kdo si počká, ten se dočká!

Vše začíná výběrem grilu

Záleží jen na vás, kterému typu dáte přednost. Pokud chcete grilovat například na balkóně, dejte přednost elektrickému. Klasikou stále zůstávají grily na dřevěné uhlí a velmi oblíbené jsou také moderní plynové grilyA pokud máte raději klasické ohniště, pak vězte, že i to se dá pořídit stylové a přitom bezpečné.

Abyste si pak grilování usnadnili, nezapomeňte dokoupit ještě příslušenství ke grilu. Existuje totiž mnoho různých vychytávek, které vám grilování usnadní. A než napočítáte do tří, budete mít tu nejlepší večeři, která rozhodně nemusí být nezdravá! Tak s chutí do toho a půl je hotovo. 

A pokud nevíte, jak na to, nechte se inspirovat našimi tipy na grilování

Nezmeškejte slevy ani novinky

Mám zájem o odběr newsletteru

slevy

výprodej

novinky

Odběr je možné kdykoliv odhlásit