Bez ohně by nebylo grilování. Nyní si posvítíme na to, jak jednotlivé typy grilů zapálit, abyste si mohli vychutnat požitek z jídla i ze samotného grilování:
Ideální pomůckou pro zapálení grilů na dřevěné uhlí je takzvaný startovací komínek. Jedná se o kovový válec, který má na spodní části otvory, díky kterým do něj proudí vzduch. Uvnitř najdete rošt a po stranách madla pro snadnou manipulaci. Gril s ním rozpálíte raz dva.
Stačí, pokud komínový starter postavíte na váš gril, konkrétně ho umístěte na rošt, kam patří uhlí. Pod komínek vložte několik podpalovacích kostek a nahoru nasypte dřevěné uhlí. Podpalovač zapalte přes spodní otvor. Uhlí by mělo být zhruba za 15 minut připravené. Poznáte to tak, že jsou uhlíky po okrajích žhavé. Pak už stačí jen pomocí madel komínek vyprázdnit do grilu. Pokud používáte brikety, je doba nažhavení trochu delší. Obvykle počítejte s 20-30 minutami. Vhodný čas poznáte podle toho, že na briketách se tvoří jemný popílek.
Pokud výše popsané zařízení nevlastníte, nic se neděje. Jen počítejte s tím, že příprava může zabrat více času. Opět použijte podpalovací kostky. Na ty si vyrovnejte uhlí či brikety. Kostky zapalte a vyčkejte, dokud uhlí nad nimi nebude rozpálené. To pak rozhrňte do stran a poklaďte nerozpálenou vrstvou. Až budou všechny uhlíky rozpálené, rozhrňte je po roštu. Ideální je, když nezakrývají celý rošt. Díky tomu si vytvoříte plochu, kde nebude takový žár. Některé potraviny bychom potom jen spálili na povrchu, ale uvnitř by byly syrové. Po rozpálení gril přiklopte víkem a nechte zhruba 10 až 15 minut předehřát.
TIP: Raději se vyhněte tekutým podpalovačům. Většinou mají nepříjemné benzínové aroma, které byste pak mohli cítit v připravovaném pokrmu.
Tyto typy grilů mají zcela rozdílné ovládání, než je tomu u grilů na dřevěné uhlí. Elektrické grily pak stačí většinou jen zapojit do zásuvky, nastavit na požadovanou teplotu a pak počkat, až se nahřejí. U plynových grilů záleží na výrobci a typu grilu. Prvním krokem by tedy mělo být prostudování návodu k použití. Obvykle platí, že otevřete poklop grilu (aby se nemohl hromadit unikající plyn) a otevřete ventil plynové lahve. Počkáte minutku, aby se plyn stihl dostat do rozvodů. Pak už jen zapálíte hořáky, nastavíte je dle potřeby a poklop zavřete. Za 10 až 15 minut máte gril předehřátý.
TIP: Máte zcela nový gril? Před tím než na něm začnete připravovat potraviny, ho nechte vypálit. To znamená, že nastavíte teplotu na maximum, nebo rozpálíte uhlí či brikety a poté necháte gril vychladnout.