O našem národu se říká, že grilování zcela propadl. A není se co divit. Úprava jídel na grilu je velmi chutná. Aby tomu tak ale bylo vždy, je zapotřebí si vybrat ten správný gril.
Mezi oblíbené patří plynové grily. Podívejte se, na co si dát při jejich výběru pozor a jaký typ plynového grilu se nejvíc hodí právě na vaši zahradu.
Proč zvolit plynový gril?
Oproti grilům na dřevěné uhlí a elektrickým grilům mají plynové grily využívající butan či propan-butan celou řadu výhod.
Nepotřebují dlouho roztápět, neudusíte sousedy ani své blízké nepříjemným kouřem a zápachem a ještě ušetříte za topivo. To ale není vše, mezi další plusy můžeme zařadit:
- Lze je užívat i na
terasách či balkonech.
- Grilování je
zdravější než v případě grilování na uhlí.
- Teplota jde snadno
regulovat.
- Rychlé nahřátí a
snadná údržba.
- Ušetříte za topivo a během grilování
nemusíte řešit přikládání (lahev plynu navíc vydrží docela dlouho).
U plynového grilu najdeme i nevýhody. Není jich mnoho, ale přesto je nutné zmínit:
-
Absence kouřového aroma a úpravy jídel na přímém ohni.
- Počítejte s
vyšší investicí při pořizování.
- Hůře se s nimi manipuluje z důvodu
těžší konstrukce.
Jak velký plynový gril zvolit?
V nabídce najdete mnoho typů plynových grilů od těch
menších až po
luxusní zahradní kuchyně s plynovým grilem.
Hlavním kritériem bude v tomto případě prostor, který se pro umístění grilu nabízí. Pokud máte velkou zahradu a gril nebude překážet, ani když ho zrovna nevyužijete, zvolte prostornější alternativu, která nabízí například i boční hořáky.
Jestliže disponujete jen terasou, zkuste stolní či přenosný plynový gril. Kromě počtu hořáků vybírejte i podle výkonu grilu.
Druhým kritériem je
frekvence využití plynového grilu. Pokud nepatříte k těm, kteří tráví u grilu každý víkend, zvolte
menší plynový gril. Jestliže jste nadšenec do grilování, pořiďte si luxusní plynový gril s větší pracovní plochou, bočním hořákem a třeba i umyvadlem.
Stolní či přenosný plynový gril
Skvělá volba, pokud máte málo prostoru, nebo vyrážíte na cesty. Ideální je i na
terasy a balkony, protože lze grilovat v polouzavřených prostorech.
Zahradní plynové grily
Obvykle disponují
3 a více hořáky (výkon se u běžných grilů pohybuje od 7 do 15 kW). Větší grily obsahují většinou i
boční hořák, který se hodí pro ohřev jídel, nebo třeba přípravu omáčky. Když ho nepotřebujete, lze zaklopit a vytvořit tak odkládací plochu. Kromě hořáků a grilovací plochy
věnujte pozornost i stabilitě konstrukce grilu. Měla by být pevná, aby nehrozil pád například při nepříznivém počasí.
Jaký grilovací systém vybrat?
Kromě velikosti grilu je důležitá i volba
metody, kterou dochází k přenosu tepla od hořáků k roštům. Vybrat si můžete ze dvou možností:
Grily s lávovými kameny.
Plynový gril s lávovými kameny funguje na jednoduchém principu.
Kameny jsou umístěny na hořácích, dochází k jejich ohřevu a teplo pak šíří ke grilovaným potravinám. Rozehřívání grilu trvá delší dobu. Počítejte s tím, že lávové kameny jsou porézní, to znamená, že absorbují tuk a šťávu, která odkapává z jídla. Časem může dojít k jejich vznícení. Výměna kamenů je nutná i proto, že vlivem vysokých teplot mohou kameny praskat.
Grily s flavorizéry.
Modernější metodou jsou takzvané flavorizéry. Jedná se o
ocelové profily ve tvaru písmene V, které jsou umístěné nad plynovými hořáky (mohou i nemusí být perforované). U některých výrobců najdete tuto technologii pod pojmem
flame tamer. Flavonizéry zajišťují lepší rozložení žáru a zároveň
zabraňují kapání tuků a šťávy do hořáků. Ty odtékají do boční záchytné misky, odkud se odpařují zpět. Tímto způsobem jídlo neztrácí chuť.
Výkon a materiál
Plynové grily rozlišujeme i podle výkonu. Pokud hledáte plynový gril jen pro
menší rodinné akce a oslavy,
postačí grily s výkonem do 10 kW. Ty mají obvykle dva až tři hořáky. Výkonnější, ale také na spotřebu plynu náročnější grily, se hodí
pro větší akce (disponují výkonem nad 10 kW). Mají víc hořáků, jejichž výkon lze regulovat odděleně.
K dostání jsou především
litinové či nerezové grily. Litinové se řadí mezi kvalitnější. Je to dáno i lepší kumulací tepla.
Nerezové sice teplo kumulují hůř, ale jsou cenově dostupnější a snadné na údržbu. Důležitý je i materiál samotných hořáků. Ty bývají nerezové, nebo keramické.
Co si při výběru ještě pohlídat?
Nabídka plynových grilů je široká. Při výběru toho správného kousku si pohlídejte i:
- Zda obsahuje
zabudovaný teploměr, který je pro správnou přípravu jídla klíčový. Najdete ho ve víku, nebo poklopu.
- Ideální je, pokud gril umožňuje využívat i
otáčecí jehlu.
- Plynové grily jsou robustnější a těžší, než jiné typy grilů. I proto je dobré, pokud mají
zabudovaná kolečka. Usnadní vám to manipulaci.
- Gril by měl mít i
dostatek odkládací plochy. V některých případech lze zaklopit postranní hořáky a odkládací plochu tak zvětšit.
Tip: Kromě vybavení grilu věnujte
pozornost i záručním podmínkám. Řada výrobců nabízí záruky až deset let.
Máte všechno?
Nezapomeňte si ke grilu pořídit i další potřebné vybavení. Určitě se vám bude
hodit čistič grilu, obal, grilovací náčiní, nebo náhradní lávové kameny.