Jak připravit panenku na grilu raz dva, aby se rozplývala na jazyku?

3. září 2024 ∙ 4 min čtení

Grilovaná vepřová panenka, která se doslova rozplývá na jazyku, oslní i ty největší gurmány. Panenka je velmi oblíbená jak u dětí, tak u těch, kteří si potrpí na opravdu kvalitní maso. Je křehká, šťavnatá, nevyžaduje mnoho příprav, a hlavně není tučná. Ačkoliv si za tento kus masa připlatíte, rozhodně se to vyplatí. Na grilu se totiž stane královnou všech mas. Jak tedy připravit vepřovou panenku na gril, abyste si maximálně pochutnali?

Proč hodit na gril vepřovou panenku?

Vepřová panenka bývá označována také jako panenská svíčková. Není divu, jedná se o výborné libové maso plné kvalitních bílkovin a s nízkým obsahem tuku. Panenka obsahuje také vitamíny a minerální látky. Děti ji milují, protože je křehká a snadno se kouše. Zkrátka panenka by na vaší letní grilovačce neměla chybět. Vězte, že žádný jiný kus vepřového masa není lepší.

Jak nejlépe naložit panenku na gril

Naložení panenky na gril je tak jednoduché, že to zvládnete raz dva. Toto božské jídlo vám nezabere mnoho času a všichni se budou olizovat až za ušima. Na marinování vám postačí olivový olej, čerstvé bylinky, sůl, pepř a česnek podle chuti.

Maso pouze očistěte, potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte bylinky dle libosti. Skvělý je například tymián. Můžete přidat i česnek. Maso nechte marinovat několik hodin, nejlépe přes noc. Pokud si potrpíte na originální chutě a marinády, můžete vyzkoušet například švestkovou marinádu s pomerančovou šťávou v kombinaci s chilli papričkami.

Co budete potřebovat:

  • 12 ks švestek nebo povidla,
  • hrnek pomerančové šťávy,
  • 1 červenou chilli papričku,
  • hrnek pomerančové marmelády.

Čerstvé švestky nakrájejte najemno. V případě povidel je to snazší – jednoduše je hoďte do hrnce, přidejte rozdrcenou chilli papričku, zalijte pomerančovou šťávou a marmeládou. V hrnci povařte asi půl hodiny. Touto marinádou nakonec potřete maso. Mňam, také už se vám sbíhají sliny? Medailonky z vepřové panenky na grilu budou díky této marinádě doslova top.

Jak grilovat panenku, aby nebyla vysušená?

Ugrilovat panenku je hračka. Nemusíte být zrovna mistr kuchař, abyste se blýskli dokonalým masem, po kterém se jen zapráší.

Jak dlouho grilovat panenku?

  • Důležité je pořádně rozpálit gril a potřít ho například vepřovým špekem, aby se maso nepřichytilo. Avšak pozor u grilů na uhlí, kde se teplota koriguje hůř.
  • Z každé strany ji grilujte cca pět minut.
  • Jakmile ji sundáte z grilu, nechte maso odpočinou asi pět minut.
  • Pokud chcete masíčko šťavnatější, grilujte trochu kratší dobu.

TIP: Pro hladký průběh grilování nezapomeňte na potřebné příslušenství ke grilu.

Vychytávky, jak mít nejlepší panenku na grilu

Připravili jsme si pro vás speciální tipy, jak udělat tu nejlepší panenku na světě.

  • Aby bylo masíčko krásně růžové a chutné, hoďte jej na gril vcelku. Nakrájejte ho až po upečení. Protože růžová panence sluší.
  • Jediné, čeho je dobré se zbavit, je stříbrná tenoučká blanka na povrchu, kterou jednoduše odkrojte malým nožíkem.
  • Čím méně, tím lépe. S marinádou si nelámejte příliš hlavu. V tomto případě platí, že čím jednodušší, tím lepší. Pokud se vám nechce s ničím vymýšlet, použijte základ – sůl, pepř, tymián a olivový olej.
  • Novou chuť dodá studená omáčka. Místo marinády se soustřeďte spíše na omáčky k masu. Může to být medovo hořčičná omáčka, domácí majonéza nebo třeba pesto z medvědího česneku. Jednoduchá a zdravá je také zakysaná smetana s bylinkami. Vsadit můžete i na domácí barbeque omáčku. Velká nabídka studených omáček je také v obchodech.

TIP: Grilujete na cestách či v kempu? Jaký gril bude ten pravý?

Jaká příloha sluší grilované panence?

Vepřová panenka na grilu je chuťovka, kterou ještě umocníte správnou přílohou. Nemusíte si ale příliš lámat hlavu. Pokud chcete zdravou a lehkou večeři, ugrilujte k ní zeleninu – cuketu, papriku, lilek nebo třeba kukuřici. Skvělá je také grilovaná vepřová panenka s čerstvým salátem a dobrým pečivem. Vyzkoušet můžete i americké brambory nebo hranolky. Zkrátka, fantazii se meze nekladou.

Dobré jídlo spláchněte kvalitním vínem

Grilovaná panenka je pochoutka, kterou ještě více podtrhnete výběrem vhodného vína. Přestože se o vepřovém masu říká, že k němu dokonale pasuje červené víno, sáhnout můžete i po bílém, nejlépe z odrůdy Ryzlink rýnský. Na zdraví!

Nezmeškejte slevy ani novinky

Mám zájem o odběr newsletteru

slevy

výprodej

novinky

Odběr je možné kdykoliv odhlásit