Vepřová panenka bývá označována také jako panenská svíčková. Není divu, jedná se o výborné libové maso plné kvalitních bílkovin a s nízkým obsahem tuku. Panenka obsahuje také vitamíny a minerální látky. Děti ji milují, protože je křehká a snadno se kouše. Zkrátka panenka by na vaší letní grilovačce neměla chybět. Vězte, že žádný jiný kus vepřového masa není lepší.
Naložení panenky na gril je tak jednoduché, že to zvládnete raz dva. Toto božské jídlo vám nezabere mnoho času a všichni se budou olizovat až za ušima. Na marinování vám postačí olivový olej, čerstvé bylinky, sůl, pepř a česnek podle chuti.
Maso pouze očistěte, potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte bylinky dle libosti. Skvělý je například tymián. Můžete přidat i česnek. Maso nechte marinovat několik hodin, nejlépe přes noc. Pokud si potrpíte na originální chutě a marinády, můžete vyzkoušet například švestkovou marinádu s pomerančovou šťávou v kombinaci s chilli papričkami.
Co budete potřebovat:
Čerstvé švestky nakrájejte najemno. V případě povidel je to snazší – jednoduše je hoďte do hrnce, přidejte rozdrcenou chilli papričku, zalijte pomerančovou šťávou a marmeládou. V hrnci povařte asi půl hodiny. Touto marinádou nakonec potřete maso. Mňam, také už se vám sbíhají sliny? Medailonky z vepřové panenky na grilu budou díky této marinádě doslova top.
Ugrilovat panenku je hračka. Nemusíte být zrovna mistr kuchař, abyste se blýskli dokonalým masem, po kterém se jen zapráší.
TIP: Pro hladký průběh grilování nezapomeňte na potřebné příslušenství ke grilu.
Připravili jsme si pro vás speciální tipy, jak udělat tu nejlepší panenku na světě.
TIP: Grilujete na cestách či v kempu? Jaký gril bude ten pravý?
Grilovaná panenka je pochoutka, kterou ještě více podtrhnete výběrem vhodného vína. Přestože se o vepřovém masu říká, že k němu dokonale pasuje červené víno, sáhnout můžete i po bílém, nejlépe z odrůdy Ryzlink rýnský. Na zdraví!