Nejen k létu a teplému počasí patří grilování, v posledních letech je jeho sezona takřka od jara do podzimu. Obliba této úpravy pochutin stále narůstá, a tak není divu, že gril by doma chtěl mít každý z nás. Nejde jen o přípravu jídla, ale grilování dokáže vykouzlit jedinečnou atmosféru rodinného setkání i párty s přáteli.
Co ale dělat, pokud máte jen malou zahrádku nebo terasu? Velký gril zabere dost místa a kouř by mohl otravovat sousedy, pokud je máte víc než blízko. Řešení nabízí malé grily. Pamatujte však na to, že i když zvolíte ten nejmenší gril, který v nabídce najdete, je určen do otevřených prostor, jako je zahrada či venkovní terasa. Kromě elektrických grilů je nikdy nepoužívejte v uzavřeném prostoru.
Zahradní gril s udírnou Lokomotiva Avenberg BBQ Premier
Pro každého může znamenat pojem malý něco jiného. Před samotným nákupem si tak rozmyslete, jakou velikost by gril měl být. V nabídce najdete grily, které se vejdou na stůl. Nabízejí se ale i větší varianty na nožkách. Důležitý je i fakt, zda gril budete využívat často, nebo jen příležitostně. Kolik strávníků plánujete hostit? A roli samozřejmě hraje i otázka, jaký máte na gril rozpočet.
Zodpověděli jste si všechny otázky a máte představu, jaký gril hledáte? Pak je na čase se podívat na to, co vám nabízí současný trh. Vybírat můžete z variant: plynový gril, elektrický gril či gril na dřevěné uhlí. Každá z nich má svá specifika.
Tyto grily, jak už jejich název napovídá, jsou opravdu malé. Na výběr máte ze stolních grilů, ale i větších, které můžete postavit volně do prostoru. Ke grilování se nejčastěji používá dřevěné uhlí. Právě díky tomu dodá grilování potravinám typickou chuť a vůni.
Přenosné grily na dřevěné uhlí se snadno roztápí a u některých typů můžete i regulovat žár pomocí otevírání a zavírání průduchů.
Nevýhodou malých přenosných grilů může být fakt, že vzhledem k použití dřevěného uhlí mohou produkovat obtěžující dým. Proto vždy myslete na to, že jsou určené pouze do otevřeného prostoru.
Zahradní přenosné ohniště ALBERT s grilem
Plynové grily se obecněji snáze ovládají, než je tomu u grilů na dřevěné uhlí. Plynové se snadno zapalují, a navíc můžete korigovat intenzitu žáru. U některých grilů lze ovládat každý hořák zvlášť. Pro snadnější manipulaci jsou opatřeny kolečky.
Vzhledem k tomu, že omastek či jiné tekutiny z připravovaných potravin nekapají na rozpálené uhlí, nevzniká obtěžující kouř.
Vynikají velmi snadným ovládáním i údržbou. Jedná se o nejzdravější variantu grilování. Na druhou stranu si někteří milovníci grilovaného jídla stěžují, že jim chybí právě ono kouřové aroma typické pro dřevěné uhlí.
Pokud máte rádi atmosféru posezení u táboráku a rádi byste si prostě jen opekli špekáček, zvolte variantu zahradního ohniště. V nabídce najdete i taková, která se vejdou na malou zahradu. Tato přenosná ohniště nabízí nejen možnost otevřeného ohně, ale i grilování.
TIP: Víte, že existují malé grily, které nabízejí možnost uzení? Můžete tak udit, grilovat i opékat zároveň! Nemusíte dělat kompromisy, ale užít si veškeré možnosti jako u velkého grilu.
Grilovací sezona už je v plném proudu. Přidejte se i vy. Vyberte si malý gril přesně podle svého gusta a připravte pro svou rodinu či přátele neobvyklý oběd nebo večírek s grilováním.