Marináda dodá masu tu správnou chuť, po které toužíte. Není potřeba vymýšlet nic složitého
– marinádu na krkovici připravíte dřív, než napočítáte do tří. Základem je, jako vždy, kvalitní olivový olej, sůl a bylinky. Nezapomínejte, že v tomto případě platí: čím méně ingrediencí v marinádě, tím více vynikne přirozená chuť masa.
Co budete potřebovat?
● Vepřová krkovice na plátky 4 ks,
● pepř,
● sůl,
● olej olivový 4 pol. lžíce,
● pivo IPA 100 ml,
● balzamikový ocet 2 pol. lžíce,
● hořčice dijonská 1 pol. lžíce,
● med 1 pol. lžíce,
● česnek 2 stroužky.
Plátky krkovice vložte do mísy, osolte a opepřete z obou stran. V menší misce smíchejte olej, pivo, ocet, hořčici, med a prolisovaný česnek. Marinádou přelijte maso a nechte ho v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc. K tomuto lahodnému pokrmu samozřejměnesmí chybět půllitr vychlazeného piva. Co se marinády týče, můžete experimentovat podle svých chutí. Skvěle funguje také
kečup, sójová omáčka nebo různé druhy bylinek. kečup,sójová omáčkanebo různé druhy bylinek. Pokud si chcete vychutnat především chuť samotného masa, stačí zvolit jen základ – sůl, pepř, olivový olej a třeba bazalku.
Můžete také použít grilovací koření speciálně určené na krkovici.
A je to! Ke krkovici se nejlépe hodí vychlazené pivo, jako příloha pak chleba, opečené brambory nebo grilovaná zelenina. Fantazii se meze nekladou.
Máte rádi maso s omáčkou? Pak máte dvě možnosti. Buď si koupíte hotový dip ke grilování v obchodě, nebo si omáčku jednoduše připravíte sami. A věřte, je to snazší, než byste řekli švec!
Česnekový dip vyrobíte ze zakysané smetany nebo bílého jogurtu
Co budete potřebovat?
● 6 stroužků česneku,
● 250 ml zakysané smetany (ideálně 16%),
● 2 lžíce bílého jogurtu,
● 2 lžíce čerstvého sýra, jako je například žervé.
Jakmile smícháte všechny ingredience, stačí jen osolit, opepřit, zakápnout citronem a přidat bylinky podle chuti. Pokud máte raději sladší omáčky, můžete ji osladit trochou cukru nebo přidat lžičku medu. S touto omáčkou bude krkovice na grilu chutnat ještě lépe!
Vyvarujte se školáckých chyb. Pokud se ptáte, jak správně grilovat krkovici, dejte si pozor na
chyby, které mohou vaše dílo značně pokazit. Krkovici nikdy nenaklepávejte.
● Příliš nesolte – ideální je solit až na talíři.
● Nepíchejte do masa vidličkou.
● Plátky masa se na roštu nesmí dotýkat.
● Pozor na příliš tlusté plátky. Ideální tloušťka je přibližně 3 cm.
A nejlepší rada na závěr. Nezapomeňte si dát záležet i s výběrem toho pravého grilu. Ať je to ten pravý parťák, co s vámi zvládne každou grilovačku.