Grilované kuřecí maso bezpochyby patří mezi nejoblíbenější druhy. Možná si říkáte, že hodit kuřecí maso na gril a vykouzlit z něj šťavnatou pochoutku zvládne každý. Ale pozor – není to taková hračka, jak se může zdát. Pokud nechcete žvýkat suché nebo připečené kousky, je důležité dodržet správný postup. My vám nyní prozradíme, jak se stát mistrem grilování.
Přemýšlíte, jaké kuřecí se nejlépe hodí na gril? Můžeme vás ubezpečit, že je to úplně jedno. Poškmáknout si můžete na celém kuřeti, stehýnku nebo kuřecích prsou. Zkrátka je to na vás, do čeho se pustíte. Základním pravidlem je ovšem marináda, která je v případě kuřecího masa hodně důležitá. Kuřecí je totiž samo o sobě nevýrazné a snadno se může vysušit. To opravdu nechcete!
Napadlo vás někdy, že grilovat kuřecí maso může být někdy i nebezpečné? Neplatí to jen pro grilování, ale obecně u kuřecího je důležité dávat pozor od nákupu až po přípravu. Dbejte na to, aby maso nebylo cítit, nemělo prošlé datum spotřeby.
Trvanlivost drůbežího masa je poměrně krátká. Proto je dobré jej spotřebovat nejpozději druhý den po nákupu, případně nechat hluboce zamrazit.
Naložit maso do marinády pak už zvládnete raz, dva. Maso nakrájejte, ochuťte dle libosti, zalijte dostatečným množství olejem a můžete přidat i česnek. Marinovanou mňamku vložte do lednice a nechte odležet. A je to! Teď už můžeme přejít k samotnému grilování. Udělat propečený a šťavnatý flák masa není tak náročné, když víte, jak na to!
Připravte si marinádu na grilovaná kuřecí prsa, která dodá masíčku pořádný šmrnc.
Co budete potřebovat?
Suroviny:
Samotný postup budete mít hotový raz, dva. Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sójovku, ocet, cukr, česnek, worcester, sůl a pepř. Kuřecí prsa propíchejte vidličkou, vložte do mísy, zalijte marinádou a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny.
Po ugrilování můžete posypat nasekanou petrželkou a zakápnout citronem.
Hotové grilované maso musí být dostatečně propečené - rozhorně ne krvavé! Vnitřní teplota by měla dosahovat alespoň 77°C. Jen tak zabráníte přítomnosti různých parazitů a patogenů, které by Vám mohli pokazit radost z jídla.