Jak připravit to nejlepší kuřecí maso na grilu? Chce to cvik a bude to raz, dva

25. září 2024 ∙ 5 min čtení

Grilované kuřecí maso bezpochyby patří mezi nejoblíbenější druhy. Možná si říkáte, že hodit kuřecí maso na gril a vykouzlit z něj šťavnatou pochoutku zvládne každý. Ale pozor – není to taková hračka, jak se může zdát. Pokud nechcete žvýkat suché nebo připečené kousky, je důležité dodržet správný postup. My vám nyní prozradíme, jak se stát mistrem grilování.

Grilování kuřecího masa krok za krokem

Přemýšlíte, jaké kuřecí se nejlépe hodí na gril? Můžeme vás ubezpečit, že je to úplně jedno. Poškmáknout si můžete na celém kuřeti, stehýnku nebo kuřecích prsou. Zkrátka je to na vás, do čeho se pustíte. Základním pravidlem je ovšem marináda, která je v případě kuřecího masa hodně důležitá. Kuřecí je totiž samo o sobě nevýrazné a snadno se může vysušit. To opravdu nechcete!

Pst, víme, jak grilovat kuřecí bez rizika!

Napadlo vás někdy, že grilovat kuřecí maso může být někdy i nebezpečné? Neplatí to jen pro grilování, ale obecně u kuřecího je důležité dávat pozor od nákupu až po přípravu. Dbejte na to, aby maso nebylo cítit, nemělo prošlé datum spotřeby. 

Trvanlivost drůbežího masa je poměrně krátká. Proto je dobré jej spotřebovat nejpozději druhý den po nákupu, případně nechat hluboce zamrazit. 

Naložit maso do marinády pak už zvládnete raz, dva. Maso nakrájejte, ochuťte dle libosti, zalijte dostatečným množství olejem a můžete přidat i česnek. Marinovanou mňamku vložte do lednice a nechte odležet. A je to! Teď už můžeme přejít k samotnému grilování. Udělat propečený a šťavnatý flák masa není tak náročné, když víte, jak na to!

Tip na super marinádu

Připravte si marinádu na grilovaná kuřecí prsa, která dodá masíčku pořádný šmrnc.

Co budete potřebovat?

Suroviny:

olivový olej, 100 ml,
citronová šťáva 3 lžíce,
sójová omáčka 3 lžíce,
balzamikový ocet 2 lžíce,
hnědý cukr 50 g,
česnek (nakrájený nadrobno) 3 stroužky,
worcesterová omáčka 1 lžíze,
kuřecí prsa 1 kg,
sůl,
čerstvě namletý pepř

Samotný postup budete mít hotový raz, dva. Smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, sójovku, ocet, cukr, česnek, worcester, sůl a pepř. Kuřecí prsa propíchejte vidličkou, vložte do mísy, zalijte marinádou a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny

Po ugrilování můžete posypat nasekanou petrželkou a zakápnout citronem. 

Pravidla grilovačky kuřecího masa

Aby kuřecí maso na grilu mělo skutečně grády, je potřeba dodržovat několik zásad. Když se jich budete držet, zvládnete to rychleji, než napočítáte do tří! Co tedy udělat, aby maso nebylo suché, připečené nebo nedopečené? Pst, my vám poradíme.
  • Maso nechte ponořené v marinádě aspoň hodinu před grilováním.
  • Před tím, než maso vložíte na gril, marinádu setřete.
  • Grilovací rošt dobře očistěte a potřete lehce olejem. Zamezíte tak připečení masa k roštu.
  • Hlídejte, aby byl rošt dostatečně nahřátý. Dokonalá teplota je 160 až 180 °C.
  • Důležitou roli hraji také vzdálenost roštu nad uhlíky. Díky tomu dosáhnete střední teploty, která je pro pečení ideální. 
  • Maso potřete marinádou až na grilu. Nejprve hoďte kuře na gril a cca deset minut před vyndáním z grilu jej potřete marinádou. Zajistíte si tím skvěle šťavnaté masíčko. Potírat můžete v průběhu celého grilování, čím větší péči masu věnujete, tím větší dobrota to bude.
  • Maso grilujte pět minut z obou stran pod zavřeným víkem. Delší grilování pod víkem je vhodnější na celé kuře. 
  • Pokud si chcete pošmáknout na křidýlkách, pak je grilujte na přímém žáru ve střední části grilu z každé strany po dobu dvou minut. Následně je přemístěte na stranu, a ještě nepřímo grilujte půl hodiny. 
  • Kuřecí prsa na grilu se opékají rychleji, u těch stačí na otevřeném grilu 5 až 6 minut z každé strany a pak ještě nechat dojít na okraji roštu. 
  • A je to! Pak už jen vyndat, nechat odpočinout a naservírovat hladovým hostům. Úspěch zaručen!

Hotové grilované maso musí být dostatečně propečené - rozhorně  ne krvavé! Vnitřní teplota by měla dosahovat alespoň 77°C. Jen tak zabráníte přítomnosti různých parazitů a patogenů, které by Vám mohli pokazit radost z jídla.

Čemu se naopak vyhnout?

  • Grilování vyžaduje svůj čas. Není potřeba do masa neustále píchat a otáčet ho. Na vidličku zapomeňte, je to doslova zabiják šťavnatého masa. K otáčení vám skvěle poslouží obracečka nebo kleště.
  • Častou chybou je grilování na příliš velkém ohni. Rozhodně neplatí, že čím větší žár, tím rychleji bude maso hotové.
  • Nezapomeňte maso před grilováním nechat chvíli odpočinout, když ho vyndáte z lednice. Stačí půl hodinka. Nemějte strach, za tu dobu se s masem nic nestane.
A teď už nezbývá, než vám popřát dobrou chuť a kuřecímu zdar!

Nezmeškejte slevy ani novinky

Mám zájem o odběr newsletteru

slevy

výprodej

novinky

Odběr je možné kdykoliv odhlásit