Ať už chystáte rodinné posezení či velkolepý večírek pro pár desítek hostů, určitě se budete chtít postarat o hostinu, o které se bude ještě dlouho mluvit. Jak se ale na nápor tolika hladových krků připravit? Přinášíme tipy nejen na výběr toho správného grilu, ale i pohoštění.
Výběr správného grilovacího pomocníka bude alfou a omegou, aby vaši hosté nemuseli dlouho čekat, nebo se dokonce na někoho s jídlem vůbec nedostalo. Takové faux pas si rozhodně nikdo nepřeje.
Jaký velký gril je ideální?
Jednou z variant je plynový gril. Ten pro potřeby velké gril párty nabízí hned několik jasných výhod:
A co grily na dřevěné uhlí? Ty poskytují opravdu autentickou chuť i atmosféru při grilování. Pro větší akce jsou ideální velké grily o rozměrech alespoň 60 × 120 cm s roštem z litiny.
Počítejte s delší dobou rozehřívání. Gril na dřevěné uhlí by měl být dostatečně prostorný, abyste mohli regulaci teploty provádět posouváním jídla po roštu. Grilování je pak trochu větší logistický oříšek, než je tomu u plynového grilu. Hlavní kuchař, tedy pravděpodobně vy, bude muset pečlivě naplánovat, co půjde na gril první, druhé, třetí... Dále nezapomeňte na dostatečné množství dřevěného uhlí a podpalovače.
Elektrické grily oceníte pro jejich nenáročnost – stačí je jen zapojit do zásuvky a můžete se pustit do grilování. Objemné modely s širokým roštem zvládnou ugrilovat jídlo pro celou rodinu až do pátého kolene. Dejte si však pozor na dostatečný příkon grilu.
Sečteno a podtrženo: Ze srovnání velkých grilů vychází nejlépe plynový gril. Ani ostatní typy ale nejsou ze hry. Jen to bude chtít trochu více plánovat.
Výběr grilu bychom měli. Teď přichází další zásadní otázka: Co grilovat? Čím více lidí čekáte, tím musíte počítat s tím, že každý host má trochu jiné chutě. Někdo preferuje krvavou flákotu, jiný dává přednost zelenině, sýrům či rybě. Zřejmě nevyhovíte všem, ale určitě je fajn mít připravenou třeba i bezmasou či veganskou variantu.
Ideální je sestavit si dopředu menu, abyste věděli, co kdy půjde na gril a v jakém pořadí se budou chody podávat... Jak takové grilovací meníčko může vypadat?
Pro zahřátí chuťových pohárku: předkrm
Na úvod zvolte něco lehčího. Třeba kousek halloumi sýru s grilovanou zeleninou nebo grilovaný toust s rajčaty. Hosté jistě nepohrdnou ani kouskem ryby či menší klobáskou. Myslete ale na to, že předkrm je jen předehra před hlavním chodem.
Zlatý hřeb večera: hlavní chod
Tady se můžete opravdu vyřádit, fantazii se meze nekladou. Zvolit lze klasiku, která nikdy nezklame: kuřecí/vepřové/jehněčí steaky, které stačí marinovat v oleji, koření a bylinkách. Díky tomu vynikne chuť masa. Jako další tipy zmiňme flank steak, žebírka, krkovici či křidélka. Zkuste i méně tradiční ingredience jako například kachní prsa, králíka nebo zvěřinu.
Hitem, který vždy zaboduje, jsou burgery. Ani tady se ale nemusíte držet při zemi. Kombinujte omáčky, zeleninu, sýry i nakládané pochoutky (okurky, chilli papričky, kukuřičky). Burgery lze navíc připravit i bez masa – zvolte tofu, sójové maso nebo připravte placky z luštěnin.
Mezi další pochoutky, které lze připravovat ve větším množství, určitě patří stálice českých grilů: klobásky a párky. Ti, kteří si hlídají linii, uvítají lososa a další ryby (vhodný je tuňák, candát). U ryb se navíc nemusíte příliš starat o úpravu – stačí potřít máslem, posolit a posypat bylinkami. A pak šup na gril.
Jako další bezmasou variantu připravte zeleninové a sýrové špízy. Grilovat můžete cukety, lilky, papriky, cibuli, kukuřici, ale třeba i červenou řepu či lilek. Ani u zeleniny ale nezapomínejte na marinádu a dresink.
Jaké vybrat přílohy? Obvykle se podává pečivo či salát. K mnoha pokrmům se ale hodí i těstoviny či rýže. Ty si navíc můžete připravit dopředu a pak si každý nandá podle libosti. Díky tomu ušetříte čas a vaše hostina bude originální.
... a něco sladkého na závěr
Sladké a grilování? Že to nejde dohromady? To byste se divili. Kromě již poměrně obvyklého ovoce s cukrem (ananas, banány, jablka apod.) můžete zkusit i něco náročnějšího. Co třeba tortillu s čokoládou a jahodami?
Ještě nějaké tipy na grilování? Mějte nachystané náhradní ubrousky, utěrky a rukavice pro manipulaci s rozpáleným grilem. Nezapomeňte také na kvalitní grilovací náčiní, jako jsou kleště či jehly. A samozřejmě dostatek talířů, příborů a skleniček pro všechny strávníky!
Už jen zbývá popřát dobrou chuť a ať se vám grilování vydaří. Pokud si nejste s výběrem grilu jistí, neváhejte se na nás obrátit.