Grilování nemusí být jen o masu
Češi jsou milovníci zahradního grilování. Často však zapomínají, že nemusí být jen o tučné flákotě masa, po které vám je občas těžko. I grilování může být svěží, zdravé a chutné. Důležité je nebát se zkusit něco nového a dát šanci i ingrediencím, o kterých možná slyšíte prvně v životě. Pojďte si vychutnat grilovačku, po které vám rozhodně těžko nebude. Jak na přípravu?
Tak jako u každé grilovačky, základem je správně připravený zahradní gril. Ať už máte plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí, dopřejte si čas na jeho rozehřátí na ideální teplotu. Nezapomeňte si připravit i ostatní příslušenství ke grilu, které budete potřebovat (nářadí, jehly, kámen na pizzu či chléb).
Nákupní seznam: půl úspěchu
Pokud je vege hostina na grilu vaší premiérou, rozhodně se vyplatí udělat si plán, tedy přesněji řečeno, rozvrhnout si, jaké bude vaše menu. Díky tomu pak nejen snáze nakoupíte, ale i přípravné práce vám půjdou lépe. Takže tužku a papír a můžete začít psát.
Grilovaná zelenina nikdy nezklame
Teď se tedy vraťme k otázce, co na gril dát. Žádného vegetariána ani vegana rozhodně neurazíte dobře připravenou zeleninou. Ať už se jedná o přílohu, nebo hlavní chod. Na grilování se hodí cuketa, lilek, ale i papriky, baklažán, cukrová kukuřice, chřest, žampiony a další pevnější druhy. Podobně jako maso je nutné zeleninu předem namarinovat. Grilujte ji tak, dokud nezíská křupavou texturu a výraznou chuť.
Víte, že lze grilovat i ovoce?
Grilované ovoce lze pojmout nejen jako sladkou tečku, která posezení u grilu většinou chybí, ale i jako svěží doplněk k výraznějším sýrům. A jaké ovoce se na gril hodí? Vyzkoušejte grilovaný meloun, banány, broskve, meruňky nebo hrušky. Díky cukru, které ovoce obsahuje, získá příjemnou karamelovou chuť.
Jaké alternativy masa zvolíte?
Dnes na trhu najdete celou řadu zajímavých alternativ. Pro vegetariány jsou tu různé sýrové pochoutky, pro vegany se nabízí například seitan (z pšeničné bílkoviny), tempeh (ze sójových bobů), tofu nebo známější sojové maso.
Pokud si potrpíte na to, aby byly na grilu klobásy, burgery a párky, ani to není problém. I v obyčejných supermarketech dnes najdete alternativy k uzenářským výrobkům, které jsou nejčastěji vyrobeny z výše zmíněných ingrediencí. Můžete se ale pustit i do větší improvizace a vyrobit si veganské burgery doma. Není to nic složitého. Obvykle se jedná o placky z luštěnin a další zeleniny.
Pohrajte si s dochucením
V tomto případě hraje ještě větší roli správné dochucení, případně naložení do marinády, než když připravujete maso. Alternativy masa, jako je tofu, sójové maso či seitan nemají příliš výraznou přirozenou chuť. Proto velmi záleží na tom, jaké koření, bylinky či dochucovací omáčky použijete.
Základním receptem na marinádu, kterým nikdy nic nezkazíte, je smíchání olivového oleje se solí, pepřem a vaší oblíbenou bylinkou (sušenou či čerstvou). Výraznější chuť dodá ale i sójová omáčka či worcester. Pozor jen při používání koupených marinád a ochucovadel na jejich složení. Pročtěte si, zda v nich nejsou složky živočišného původu.
Experimentovat můžete i s dalšími přísadami:
- Koření a bylinky: chilli, sušený česnek, zázvor, koriandr, kurkuma, římský kmín, oregano, bazalka, šalvěj, máta. Jednoduše to, co vám zrovna roste na zahrádce, případně co ukrývají vaše kořenky. Nebojte se popustit uzdu vašim chuťovým buňkám a fantazii.
- Ovoce: do marinád se nejlépe hodí limetková, pomerančová či citronová šťáva.
- Jídlu dodá chuť i aromatický sezamový olej (pozor, s tím opravdu šetřete), chilli pasta, balsamico. Skvělou součástí je i třtinový cukr, který na grilu zkaramelizuje.
Časem sami objevíte, které kombinace vám nejlépe vyhovují. Pak se budete moct pyšnit receptem na rodinnou marinádu.
Máte tip na dip?
Přijdou vám grilované pokrmy suché? Připravte si svěží salát a samozřejmě i různé omáčky či dipy, které budete servírovat. Stačí smíchat jen rostlinný jogurt (rostlinný) s bylinkami a solí a základní dip je na stole v cukuletu. Jestliže chcete něco exotičtějšího, zvolte například ajvar, chutney, hummus či si připravte česnekový, chilli nebo koprový dip.
Využijte i moderní příslušenství ke grilu
Ingredience jsou základ, o tom žádná. Pokud ale chcete ze svého grilování udělat opravdu jedinečný zážitek a servírovat to, co jinde jen tak nepotkáte, porozhlédněte se po příslušenství ke grilu. V nabídce najdete kameny na pizzu, ale i speciální litinové pánve, které jsou určené přímo pro použití na gril. Hodit se určitě budou i jehly na špízy a nářadí pro gril.
Už se váš žaludek a chuťové buňky hlásí o pozornost? Pusťte se do grilování a zkuste to tentokrát jinak. Uvidíte, že si pochutnáte.