Vybíráte nový gril? Než zvolíte konkrétní model, promyslete, jaký typ grilu splní vaše očekávání. Bude tou nejvhodnější variantou elektrický gril, plynová varianta nebo spíš venkovní krb? Pokud s přípravou masa, klobás či zeleniny teprve začínáte, nezapomeňte ani na praktické příslušenství. Bez některých speciálních pomůcek se téměř neobejdete, jiné vám grilování značně usnadní a zpříjemní.
Jestli už vám klasické ohniště v zemi nestačí a toužíte po praktičtější, rychlejší a snazší přípravě různých pokrmů přímo na zahradě či terase, uvažujte o jiném řešení. Máte z čeho vybírat: nabídka nejrůznějších druhů grilů v mnoha cenových relacích je široká. Zahradní ohniště má nezaměnitelnou táborákovou atmosféru, ale pro přípravu většiny zajímavých pokrmů se nehodí.
Oblíbenou variantou je elektrický gril. Mezi jeho hlavní výhody patří univerzální použití: lze grilovat nejen venku, ale třeba i doma v kuchyni. Stačí dostatek prostoru a přístup k elektřině. Není potřeba kupovat plynové láhve ani dřevěné uhlí a nestane se tedy, že až po přípravě masa zjistíte, že vám chybí palivo. Gril jednoduše zapojíte do zásuvky a pak už si jen užíváte vůni a chuť připravovaných pokrmů.
Nevýhodou tohoto typu může být chybějící vůně dřeva a ohně. Vyhnete se ale dýmu a díky tomu můžete grilovat třeba doma nebo na balkoně. Navíc budou pokrmy, které neabsorbovaly dým, o něco zdravější.
Rozměry elektrických grilů jsou většinou přizpůsobeny právě použití v interiéru a seženete tedy i prostorově úsporné varianty. Některé modely se dokonce vejdou na stůl. Jde o stolní modely, z nichž si můžete hotové pokrmy rovnou přendat na talíř bez zbytečného odbíhání. Jde tedy většinou o přenosný a skládací gril, který lze bez problémů vzít s sebou na večírek k přátelům nebo třeba na chatu.
Zahradní gril potěší vás i přátele
Seženete ale i objemnější variantu elektrického grilu, který dokáže pojmout větší množství připravovaných pokrmů. Hodí se i na menší terasu či balkon. Poklop zabrání úniku tepla a zajistí rychlejší přípravu jídla. Opět nemusíte řešit palivo: stačí zapojit do zásuvky. Během několika minut se gril dostatečně nahřeje a můžete začít s barbecue. Nezapomínejte ale na pravidelné čištění grilovací plochy.
Oblíbenou variantou je také plynový gril. Je takřka hned připraven k provozu a nemusíte se bát kouře ani popela či jiného nepořádku. Na rozdíl od elektrického grilu není třeba mít v blízkosti zdroj elektrické energie, a tak lze připravovat jídlo třeba i ve vzdáleném koutě zahrady.
Nezapomínejte ale hlídat, zda je v plynové láhvi dostatečné množství náplně – bez ní si na grilovaných dobrotách nepochutnáte. Hodí se proto mít vždy jednu plynovou láhev v záloze a doplňovat je střídavě. Grilujete-li často, bude plynová varianta levnější než jiné modely, jelikož propan butan je finančně nenáročným palivem.
Mezi výhody patří také vysoký a stálý výkon a snadná regulace plamene. Stačí jen otočit knoflíkem a plamen se okamžitě zvětší nebo zmenší tak, jak zrovna potřebujete. Intenzitu opékání máte na rozdíl od modelu na pevná paliva zcela pod kontrolou. Mezi nevýhody patří jen vyšší počáteční investice, plynové grily totiž bývají zpravidla dražší než jiné druhy. Pokud ale vyberete kvalitní model a nezanedbáte jeho údržbu, bude vám složit mnoho let.
Další možností je pak venkovní krb. Vybírat můžete z několika materiálů, mezi ty nejoblíbenější patří kámen a beton. Krby se skládají z podstavce, prostoru pro grilování a z komínu, kterým pak dým uniká ven. Ve stěnách krbu se nacházejí drážky, do nichž zasunete mřížku v případě, že chcete pokrmy připravovat na žáru z dřevěného uhlí. Další variantou je opékání nad otevřeným ohněm.
Venkovní krb
Některé modely obsahují navíc také udírnu. Dým z grilování či opékání je tak dále využíván právě pro uzení. Můžete udit vlastní klobásy, ryby nebo třeba maso.
Grily na pevná paliva se těší oblibě především díky tomu, že pokrmy obsahují vůni ohně. Atmosféra hořícího dřeva či žhnoucího uhlí je také jedním z důvodů, proč někteří odmítají vyměnit krb na tuhá paliva za ten plynový. Příjemně vás překvapí i poměrně nízká cena.
Mezi nevýhody tohoto krbu patří zdlouhavá příprava, kdy je třeba nejprve nechat rozhořet dřevo, poté jej posypat uhlím a počkat, až se vytvoří dostatečný žár. Ten navíc bývá nerovnoměrný a občas se objeví i plamen, který dokáže rychle spálit maso na mřížce. Uhlí také při větší spotřebě nebývá zrovna levným palivem.
Zahradní grily na dřevěné uhlí vyžadují náročnější údržbu, kdy je po každém použití třeba gril vyčistit a odstranit zbytky paliva. Šikovným pomocníkem se v tomto případě stane vysavač na popel.
Nechcete přijít o možnost připravovat pokrmy na ohništi? Můžete mít oboje: výkonný gril pro častou a snadnou přípravu steaků, hamburgerů, sýra či grilované zeleniny a zároveň otevřený oheň na opékání oblíbených uzenin nebo chleba a na pečení brambor. Stačí, když si kromě grilu pořídíte ještě přenosné ohniště.
Jde v podstatě o kovový kotlík na podstavci, v němž můžete pomocí papíru a třísek klasicky založit oheň a přikládat do něj dřevo. Některá přenosná ohniště jsou vybavena mřížkou a lze je tak využít i jako malý gril na dřevěné uhlí. Při výběru ohniště se zaměřte na jeho průměr, hloubku a také stabilitu.
Ať už vyberete jakýkoliv typ grilu, neobejdete se bez šikovného příslušenství, které vám usnadní přípravu různých pokrmů. Plánujete si ugrilovat šťavnaté hamburgery? Pak uvažujte o pořízení speciálního lisu. Ten pomůže vytvořit jednotné placky masa. Díky tomu se rovnoměrně ugrilují, nerozpadnou se a nehrozí vznik příliš syrových a naopak spálených částí.
Lis na hamburgery
Chcete-li připravit špízy, budou se hodit kovové jehly. Na ty snadno napícháte maso, zeleninu, slaninu i žampiony a další ingredience. Nepoužívejte pro napichování dřevěné špejle, které se pravděpodobně spálí a rozpadnou, ale raději odolné grilovací jehly. Některé typy pokrmů snáze opečete na grilovací pánvi. Litinovou pánev lze použít třeba na plynovém grilu, ale nejen tam. Hodí se například pro přípravu příloh, omáček, zeleniny a drobnějších položek.
Samozřejmostí by měly být i chňapky nebo žáruvzdorné kleště. Nezapomeňte ale ani na speciální kartáče a další pomůcky, které pomohou s čištěním grilu, nebo na krycí plachtu. Ta dokáže gril ochránit před povětrnostními vlivy.
Užijte si různé druhy jídel připravené na grilu či nad otevřeným ohněm. Stačí jen vybrat toho správného pomocníka. Bude to tradičnější gril na dřevěné uhlí, nebo spíš praktický plynový model? Už teď můžete hledat recept na to nejlepší barbecue.