Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí mají své kouzlo. Připravovaným pokrmům dodají jedinečnou chuť a vůni. Stále proto patří mezi jedny z nejoblíbenějších grilů. Jak vybrat ten správný gril na dřevěné uhlí? Projděte si náš manuál, který vám zodpoví veškeré otázky.

Jaké výhody a nevýhody mají grily na dřevěné uhlí?

Mezi největší benefit patří požitek z práce s ohněm a nezaměnitelná vůně grilovaných pokrmů. To ale nejsou všechny výhody:
- Příprava pokrmů je velmi rychlá.
- Počáteční investice ani provoz grilu není finančně náročný.
- Umožňuje přímé i nepřímé grilování.
- Nemusíte se bát závady, která by znemožnila grilování (jako například u elektrických či plynových grilů).

Najdou se i nějaké ty nevýhody. Především ve srovnání s ostatními typy grilů musíme zmínit:
- Teplota nelze regulovat. Dřevěné uhlí se rozpálí na velmi vysoké teploty.
- Lze používat jen v otevřených prostorech (zahrada, nekrytá veranda). Při rozpalování a grilování vzniká nepříjemný dým, který může obtěžovat sousedy apod.
- Uhlí je zapotřebí během grilování doplňovat.
- Počítejte s delším časem nejen na rozpálení a přípravu, ale také na čištění a následnou údržbu. Je potřeba zlikvidovat popel apod.

Jak vypadá správný gril na dřevěné uhlí?
Grily na dřevěné uhlí se vyznačují jednoduchostí. I proto si správný gril vystačí jen s kotlem, víkem a stabilní konstrukcí. Víko je dobré při nepřímém grilování a zauzování, musí mít větrací průduchy. Vše by mělo být usazené v pevné konstrukci. Především u levných grilů na dřevěné uhlí například ze supermarketů se stává, že nožičky jsou rozviklané a gril nestabilní.

Ve spodní části nesmí chybět větrací průduchy pro přívod vzduchu a samozřejmostí by měla být i miska na zachytávání popela. Uvnitř grilu pak najdete dva rošty. Na jeden ukládáme palivo, na druhý výše postavený pak grilované potraviny. U některých grilů pak najdete i teploměr zabudovaný do víka. Při nákupu se podívejte i na madla. Jsou z materiálu, který se nerozpálí? Plánujete gril častěji přesouvat? Pak by měl mít pojízdná kolečka.

Typy grilů na dřevěné uhlí

Především podle tvaru, ale i dalších funkcí rozlišujeme několik typů těchto grilů:
Kotlíkové grily.
Jedná se o jeden z nejčastější typů grilů na dřevěné uhlí. Jsou opatřené poklopem, který omezuje nepříjemný dým. Zároveň vám umožní grilovat efektivněji a za jakéhokoliv počasí. Třeba i v zimě.

Přenosná ohniště.
Mezi grily na dřevěné uhlí můžeme počítat i přenosná ohniště, která zpravidla obsahují i grilovací mřížku.

Přenosné grily na dřevěné uhlí.
Přenosné grily mají speciální konstrukci, díky které je lze snadno složit. Hodí se na výlety a menší sešlosti. Existují i stolní varianty. Mezi ostatními grily na dřevěné uhlí se řadí mezi ty nejlevnější.

Jednorázové grily.
Ty se hodí například na cesty, nezaberou příliš místa a zpravidla umožňují přípravu jídla zhruba na dvě hodiny. Dřevěné uhlí je součástí balení.

Venkovní grily s udírnou.
Patří mezi prostorově nejnáročnější, hodí se pro větší zahrady a také větší počty strávníků. Kromě grilování umožňují i přípravu uzením. Některé typy obsahují i elektrickou jehlu, která se hodí pro přípravu větších kusů masa (kuře, sele apod.)

Zahradní krb s grilem.
Pro velké zahrady a terasy se hodí i krby. Ty můžeme využívat jako klasický krb a navíc obsahují mřížku pro grilování. Užijete si venkovní posezení i tehdy, pokud není extra teplo.

Bezkouřové grily.
Díky své speciální konstrukci neprodukují při grilování nepříjemný kouř. Hodí se na balkony a terasy.

Jaký materiál zvolit?
Stejně jako rozměr a stabilní konstrukce grilu je stěžejní i materiál, z kterého je vyroben. Ten má vliv na hmotnost grilu, ale i jeho životnost a odolnost proti poškození. V nabídce najdete: Smaltované grily. Patří mezi cenově dostupné varianty. Na druhou stranu mají jen omezenou životnost.
Litinové grily. Vyznačují se dlouhou životností i odolností. Navíc velmi dobře akumulují teplo. Patří mezi kvalitní grily.
Nerezové grily. Patří mezi nejkvalitnější, protože jsou vyrobeny z odolného a pevného materiálu, který se navíc velmi dobře čistí. Počítejte však nejen s vyšší cenou, ale i hmotností grilu.

Čím topit?
U grilů na dřevěné uhlí máte dvě varianty topiva. První je samozřejmě dřevěné uhlí, druhou jsou brikety. Které je lepší? Uhlí rychleji rozpálíte, ale také spotřebujete. Pro delší grilování se hodí brikety, které vydrží déle a nemusíte tak často přikládat. Nezapomeňte na vybavení
Gril už máte? A co potřebné vybavení? Před grilovačkou si zkontrolujte, zda máte podpalovač, grilovací náčiní a dostatek dřevěného uhlí či briket. Potom se bude hodit čistič na grily, ale i obal či plachta, kterou gril budete chránit před vnějšími vlivy.
     >> více
Řazení
Zahradní gril Avenberg YUROK
Skladem Skladem
Gril s elektrickým rožněm Avenberg FERKEL
Skladem Skladem
Zahradní venkovní krb + gril Avenberg ONTARIO
Skladem Skladem
Keramický gril Buschbeck Kamado XL
Skladem Skladem
Zahradní gril PLANCHA Buschbeck SIOUX XL
Skladem Skladem
Stolní gril na dřevěné uhlí NOVITA s elektr.ventilací
Skladem Skladem

Nezmeškejte slevy ani novinky

Mám zájem o odběr newsletteru

slevy

výprodej

novinky

Odběr je možné kdykoliv odhlásit